Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karimatka, základ dobrého spaní

21. 3. 2014


V průběhu našeho trekování jsme vyzkoušeli celkem 4 typy karimatek, tak se popisem jednotlivých modelů budu nyní více zabývat. Pořadí, v jakém je zde uvádím, odpovídá jejich pořízení. Jinými slovy, i my jsme se poučili z krizového vývoje a postupně jsme od nevyhovujících modelů přecházeli k tomu, který po všech stránkách splnil naše požadavky.


Trocha teorie nikoho nezabije

Sebeteplejší spacák nezajistí komfort při spaní, pokud turistu od země neizoluje kvalitní karimatka. Tohle platí tím více, čím nižší teplota se kolem rozkládá a obzvláště se to projevuje při teplotách pod nulou, ideálně dvoumístných. Ano, vyspat se dá i na alumatce, ale jednak je to nepohodlné, jednak si může dotyčný odpálit ledviny.

Jakýsi chytrý člověk kdysi vymyslel veličinu zvanou „tepelný odpor karimatky“, označovaný jako R-value. Nejedná se o nic jiného, než o prosté vyjádření schopnosti materiálu odolávat tepelnému toku. Přeloženo do srozumitelštiny, čím je vyšší hodnota R-value, tím je lepší izolování od chladného povrchu. Obecně se pohybuje v rozmezí od 1,00 /minimální izolace/ až po 9,5 /velmi dobrá izolace/. No a protože fyzikální zákony nikdo nepřechčije, je více než jasné, že čím silnější karimatka, tím obecně vyšší hodnota R-value.

Jak to funguje v praxi? Na úvod musím prozradit, že spacák nehřeje, nýbrž izoluje. Prostě nejedná se o žádné topení, ale o jednoduchý princip, kdy svým tělesným teplem kolem sebe vytváříme tepelnou vrstvu. Každý spacák je tedy tak teplý, jak výkonné topné těleso je v něm uloženo. No a protože je nutné si kolem sebe vytvořit svým tělesným teplem nějakou tepelnou vrstvu, je více než jasné, že je potřeba určitý prostor mezi tělem a spacákem. Jelikož mezi zemí a spacákem jaksi žádný prostor není, respektive tam není vzduch, který by bylo možné ohřát svým vyrobeným teplem, přebírá zde ústřední funkci izolační podložka, zvaná též karimatka. Tato působí jako izolant a odráží tělesné teplo zpět ke spáči. Kromě toho má ještě další, nikoliv zanedbatelnou úlohu, a to v zabránění otlačení těla, uloženého ve spacáku.

Kdo si to nedovede přestavit, tak při přirovnání R 2,2 odpovídá asi 8 cm polystyrenu, R 2,5 asi 10 cm polystyrenu a R 5 asi 20 cm polystyrenu.


No name karimatka, něco jako „Tesco model“

Naše první karimatka, dvoubarevná, tloušťka odhadem asi 1cm. Změřit nemůžu, je již dávno z domu. Tepelný komfort velmi slabý, komfort pohodlnosti minimální. Velmi ráda do sebe sála vodu, skoro jako houba. Dnes bych již noc na ní nedala, snad jen v nouzi nejvyšší. Skončila jako podložka pro cvičení u sestry.


Yate Evazote Comfort 14

Tuto karimatku jsme se pořídili v roce 2006 před naší první velku cestou na Sever. Jedná se o pěnovou karimatku z materiálu Evazote, její rozměry v rozloženém stavu činí 190 x 50 cm, průměr je 14 mm a váha 380 g. Jelikož mají karimatky Evazote uzavřené póry, jsou zcela nenasáklivé. Tento fakt jsme si mnohokrát ověřili, a i po celodenním dešti, kdy byly karimatky vystaveny vodě, jelikož je nosíme připnuté zvenku na batohu, stačilo po vhození do stanu pouze setřít vodu z povrchu karimatky a ta byla naprosto suchá. Tyto karimatky výborně izolují, protože uvnitř nedochází k cirkulaci vzduchu. Mají i relativně vysoký komfort pohodlnosti. Pokud nevíte, co to je, tak vězte, že čím pohodlnější karimatka, tím plnohodnotnější spaní a člověk pak nevstává ráno rozlámaný. Pokud by existovala nějaká stupnice, podobná té R-value, kdy 1 = minimální pohodlí a 10 = maximální pohodlí, tak na této mé soukromé stupnici by karimakta Yate Evazote získala bodů 8.

Díky pevnějšímu materiálu mají tyto karimatky i delší životnost než běžné pěnové karimatky, což mohu potvrdit, protože žádné kamínky, ostré či horké předměty karimatku nijak nepoškodí. Běžně jsme na ni kladli horký hrnec rovnou z vařiče a nedošlo ke zhoršení žádných z vlastností. Jen karimatky vypadají, jakobychom se bránili útokům medvěda. Na jejich funkci to ale nemá žádný vliv. Odolnost vůči zevním vlivům je výhodná zejména při přestávkách na treku, kdy stačí karimatku odepnout z batohu, rozložit na zem a na ni se posadit, aniž by člověk musel řešit, kam ji klade. Na smotané, nerozložené karimatce se může pro změnu velmi pohodlně sedět, aniž by člověk dostával křeče do nohou z nepohodlné polohy.

Tato karimatka je vhodná pro celoroční použití, lze na ní spát i v zimě. Máme takto za sebou několik výprav v mrazových podmínkách, ale už bych si tuto zkušenost nerada zopakovala. Přeci jenom, pokud je teplota nižší než -10°C, není už izolace karimatky tak dobrá, jak by spáč uložený nad ní očekával, zvlášť za podmínek, že je pod ním ještě vrstva udusaného sněhu, nebo zmrzlá půda.

Rozměry ve sbaleném stavu činí 50 x 18 cm, což je údaj, ve kterém se výrobce nemýlí. Existují i něco jako návleky na karimatku o rozměru 50 x 18,5 cm, do kterého se dá karimatka strčit a takto nosit na batohu, čímž je chráněna před paprsky slunce či nečistotami. Jelikož obal není nepromokavý, nejedná se o ochranu před deštěm. Výše uvedené rozměry jsou jediný nedostatek karimatky, protože do batohu se prostě nevejde a je potřeba ji nosit zvenku, což třeba každý batoh neumožňuje, protože na to nemá vhodné popruhy. To lze ale vyřešit pomocí gumicuků.

Ačkoliv jsme si od té doby koupili další karimatky, tyto nám nadále věrně slouží, zejména při třísezonním užití, na cyklovýlety po ČR či do kempu. Z mého pohledu se jedná o asi nejuniverzálnější karimatku, s výborným poměrem cena/výkon. Velká výhoda je totální blbuvzdornost a naprostá nezničitelnost, což je důležité zejména při cestách do odlehlých oblastí.

Absolvovali jsme s Evazotkou mnoho putování, kdy pár jich bylo delších /Norsko 3 týdny, Švédsko 3 týdny/.


 

eva_01.jpg

eva_02.jpg

eva_03.jpg

 

Yate Extrem Lite 183/3,8

Před cestou na Island v roce 2007 jsem podlehla tehdy rychle se rozšiřujícímu trendu, že jedině samonafukovací karimatka je ta jediná správná, která turistovi zajistí komfortní spaní. I zakoupili jsme tedy sobě dva kusy těchto výrobků a jak se ukázalo, byla to asi nejhorší investice do turistické výbavy. Hned první noc na Islandu se Lubošova karimatka komplet vyfoukla, a totéž se dělo noc co noc po celou dobu pobytu. Po návratu jsme výrobek reklamovali, a protože se jednalo o vadný ventil s neopravitelnou vadou, obdrželi jsme výrobek zcela nový. Tento kus jsme prodali kamarádovi, kterému se projevil identický problém, bohužel při zimní výpravě do Alp. Opět reklamace, a opět neopravitelná a stejná vada – ucházející ventilek. Kamarád při reklamačním řízení obdržel zpět peníze.

Já jsem svou karimatku ještě pár měsíců užívala na treky po ČR, ale v zimě mi zamrzal ventil a byl problém karimatku nafouknout. Ano, slyšíte správně, byť se zove samunafukovací, je potřeba svými ústy dost výrazně vzduch dovnitř doplnit. Plus k tomu ne nezanedbatelná váha, náchylnost k propíchnutí, nasákovat vody a neustálý strach, že se mi s ní stane totéž, co Lubošovi, zapříčinili, že šla z domu. Prodat ji jsem neměla morál, tak sloužila švagrovi na polehávání v zahradě do té doby, než si ji propíchl o drobný kamínek. Tímto skončila naše zkušenost se samonafukovacími karimatkami a v dohledné době nehodláme si nic podobného pořídit. Jedna negativní zkušenost stačila. Ovšem poctivě musím přiznat, že co se týká pohodlí, tak se jednalo o nejkomfortnější karimatku, na které jsme kdy spali. Na stupnici komfortu pohodlnosti bych jí přiřadila 10. Pokud ovšem dojde k vyfouknutí, jako u Luboše, tak se rázem hodnota blíží nule.

Karimatka je anatomicky tvarovaná pro lepší sbalitelnost a nižší váhu s povrchovou úpravou, která sníží možnost sklouznutí z ní v noci. Velikost rozložené činí 183 cm x 51 cm, tloušťka je 3,8 cm a váha 730 g. Po sbalení vznikne malý balíček o rozměrech 14 x 26 cm, což je asi jediná výhoda proti klasickým pěnovým karimatkám. Tepelný odpor je 3,4. Velká nevýhoda karimatky je nutnost ji ve stanu přes den mít vyfouklou, protože jinak hrozí díky přehřátí a rozpínajícímu se vzduchu v ní poškození. Na to je nutné myslet zejména při pobytu na jednom místě /základní tábor, jednodenní výlety s ponecháním stanu na základně apod./. No a díky náchylnosti k poškození rozhodně není možné karimatku užívat při přestávkách k odpočinku či k sezení na smotané karimatce stejně, jako u pěnových sestřiček.

Nechci samozřejmě paušalizovat a vyvodit z toho pro ostatní ten závěr, že samonafukovací karimatky jsou špatné. Mám mezi kamarády mnoho spokojených uživatelů, za mě je to ale sázka do loterie, kde je ve hře mnoho faktorů, které mohou rázem z pohodlné karimatky udělat pytel, který bude pouze sloužit na to, že dotyčného bude oddělovat od země pod ním. Když si dám na misku vah výhody a nevýhody, jednoznačně u mě převažují ty nevýhody, počínaje náchylností na poškození, nutností nosit s sebou opravnou sadu, přes riziko zamrzání ventilu v zimě, kondenzaci a zamrzání vlhkého vzduchu vevnitř, až po váhu, či chcete-li hmotnosti, která je nezanedbatelná.


Therm-A-Rest RidgeRest Deluxe Regular

Tyto karimatky jsme si pořizovali v roce 2009 a jsou to dle mého názoru ty nejlepší a nejuniverzálnější karimatky, na kterých jsme kdy spali. Svým pojetím se jedná o silnější klasickou pěnovou karimatku s uzavřenými póry, tedy rezistentní vůči vodě a zcela nenasákavou. Je velmi komfortní a určena pro 4 sezonní použití, což mohu potvrdit, spaní v zimě na sněhu není žádný problém. Zatím nejnižší teplota, při které jsme na ní spali, činila cca -22°C. Přesně to nevím díky tomu, že kamarádův teploměr s limitem -20°C přestal měřit a podle rosničkářů bylo tu noc v horách asi 50km od nás -25°C. Profilovaný design vytváří vzduchové komůrky pro výbornou tepelnou izolaci, což je bohužel jediná Achillova pata této karimatky, protože do těchto profilovaných komůrek se v zimě dostává sníh, kde přimrzá a je problém ho setřást. Naštěstí se jedná pouze o oblast cca 20cm délky, která čouhá ven, protože zbytek karimatky je smotán dovnitř a je tak chráněn ostatními vrstvami. Zde nepomůže použít ručník, protože krystalky ledu a sněhu pevně drží na vnějším povrchu karimatky. Naštěstí při stanování v zimě je i ve stanu teplota spíše pod nulou, takže málokdy došlo k rozpuštění namrzlého sněhu a jeho transformace ve vodu, která by následně nasákla do spacáku. Neměli jsme problém ani u spacáků z dutého vlákna, a po koupi péřových spacáků s membránou už tohle nebezpečí pominulo úplně, jelikož membrána na spacáku dostatečným způsobem chrání před vlhkostí pronikající jak z karimatky, tak ze sněhu, který si nevyhnutelně člověk nanese dovnitř stanu při zalézání dovnitř.

Rozměry karimatky činí 51 cm x 183 cm v rozbaleném stavu, ve sbaleném 51 x 22 cm /dle výrobce, po našem smotání a přeměření je to spíše 23 cm/, tloušťka je 2 cm a váha 540 g. Tepelný koeficient R-value je 3,1 a můj osobní koeficient pohodlí 9. Zevní materiál má jakýsi potah, který brání protržení či poničení pěny pod ní a prodlužuje tak životnost karimatky. Díky tomu pak karimatka nevypadá, jakoby prošla frontou druhé světové války, ačkoliv s ní zacházíme stejně nešetrně, jako s Evazotkou. Běžně jsme si zvykli ji o poledních pauzách hodit kamkoliv na kamenitý terén a natáhnout se, případně na druhé stočené karimatce sedět, pokládáme na ni vřelý hrnec s čajem.... a vše bez následků jak vizuálních, tak funčkních. Není náhodou, že právě tuhle karimatku si vzal s sebou na Aljašku extrémní biker Jan Kopka na slavný zimní závod Iditarod, a to dokonce třikrát. Jak mohu vědět, že je vlastníkem právě téhle karimatky? Jednoduše. Viděla jsem fotky a ta karimatka je tak neskladná a nepřehlédnutelná s jednoznačným designem, že je poznat z dálky. Navíc jsem si tento fakt ověřila u něj na stránkách, abych nevypusila do éteru nejakou dezinformaci.

Tato karimatka s námi byla na 3 týdenních cestách 2x ve Finsku a 4x v Norsku, kromě toho ji užíváme jako zimní karimatku při sněžnicových výletech v ČR. Prožila s námi opravdu hodně a byla to jedna z nejlepších investic do turistické výbavy. Jediná nevýhoda je její neskladnost, kdy je někdy problém ji nosit zvenku na batohu. Ale povedlo se nám to i u batohů poměrmě malé litráže, já ji například dokázala pomocí gumiciků upevnit na 35 litrový baťůžek. Ptáte se, proč jsem si nevzala raději skladnější Evazotku? No protože Ridge Rest je pohodlnější a těch pár deka navíc mě nezabilo.

Tato karimatka se již nevyrábí a jejím nástupcem je Therm-A-Rest Ridge Rest Solar Regular, která má stejné rozměry i váhu a lepší R-value – 3,5. Tato karimatka má navíc tepelně-reflexní hliníkový povrch, který zvyšuje odolnost karimatky vůči o oděru a zlepšuje až o 13% tepelnou izolaci.

 

ridge_01.jpg

ridge_02.jpg

ridge_03.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Samonafukovací

Mark,9. 9. 2014 13:43

Souhlasím, že karimatky jsou základem. Bez kvalitní karimatky a dobrého spacáku bych nikam nevyrazil. Vybral jsem si samonafukovací karimatku Loap Lina, díky recenzi na http://www.outdoorpruvodce.cz/prinasime-vam-velky-test-karimatek/ a osvědčila se