Jdi na obsah Jdi na menu
 


Národní park Pallas - severní Finsko

11. 4. 2011

 Informace

Národní park Pallas-Yllas tunturi je třetí nějvětší národní park Finska, byl vytvořen v roce 2005 z parku Pallas-Ounastunturi založeného v roce 1938 a dřívější přírodní rezervace Yllas. Nyní tvoří dlouhé, úzké území vedoucí z Hetty na severu do lyžařské oblasti Yllas na jihu.

Na trase jsou v pravidelných intervalech chaty s volně přístupnou (zdarma, nutný vlastní spacák) částí autiotupa a s oddělenou, uzamykací částí varaustupa, která vyžaduje předchozí rezervaci za poplatek. Pozor, podle finského „pravidla divočiny“ se nejlepší místo na spaní dává tomu, kdo dorazí poslední. V chatě je ohniště, kde se dá vařit. Uprostřed trasy je chata se samooblužnou saunou. Je zde několik variant dálkových přechodů a jejich kombinací: Hetta-Pallas 55km,  Pallas-Rauhala-Yllas 72km,  Pallas-Olos 28km,  Yllas-Olos 54km,  Yllas-Levi 50km

 

Doprava:

Letecky se dá z Prahy do Rovaniemi za jeden den, s přestupem v Helsinkách www.finnair.comwww.csa.com Noc je nutné strávit v Rovaniemi, lze v kempu v centru, nebo na tábořišti cca 200 metrů od letiště /je tam i ohniště/. Další den autobusem cca 300km do osady Hetta/Enontekio. Pozor, autobus jezdí jen ve všední dny. Cesta trvá 5 hodin a stojí 49€. Stezka národního parku Pallas začíná za jezerem, stačí si najít přístaviště (je jich tam několik) a vyvěsit vlajku. Plavba přes jezero 5€. Zakončení je v přírodním centru Pallastunturi, odkud je spojení horší. Místní používají sdílené taxíky, které turisty zavezou cca 20km na hlavní silnici, odkud ve všední dny jede dvakrát denně autobus do Rovaniemi. Taxi se domlouvá na recepci Pallastunturi.

 

Mapy:

Nejlepší koupit na místě, cenově to nevyjde dráž než v ČR. Navíc u nás se špatně shání a pokud jsou nějaké k dispozici, nejsou aktuální /zřejmě se rok od roku může lišit vytyčený přechod přes bažiny/.

 

Internetové adresy

www.luontoon.fi   národní parky

www.vr.fi  vlaky

www.matkahuolto.fi  autobusy

 

Náhledy fotografií ze složky 2009 Finsko

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář